In een geglobaliseerde economie is een continue focus op innovatie absoluut noodzakelijk. Een sterk innovatief vermogen van de bedrijven zorgt immers voor de verdere ontwikkeling van de Limburgse economische sectoren en van de regionale economie in zijn geheel. En voor de ondernemingen leidt innovatie vaak tot het behoud en versterking van de eigen marktpositie.
Innovatie komt echter niet zomaar. Het is belangrijk dat er een klimaat van innovatiestimulering en een mind-set wordt gecreëerd zodat het creatief en innovatief ondernemerschap permanent wordt geprikkeld. De voorbije jaren zijn er reeds heel wat bouwstenen van de zogenaamde triple helix in onze provincie gerealiseerd. Kennis en onderzoeksresultaten worden vlot met het bedrijfsleven verbonden. En startende innovators kunnen voluit in de thematische en sectoriële incubatoren groeien.
In het provinciaal economisch beleid wordt met een nieuw subsidiereglement nu ingezet op het maken van cross-overs en verbindingen tussen die sectoren en bedrijven. Kruisbestuiving en samenwerking tussen bedrijven kan immers zorgen voor nieuwe innovatieprojecten en voor nieuwe economische meerwaarde.
Subsidiereglement inzake stimulering van innovatief ondernemerschap voor Limburgse kmo's
Om Limburgse kmo’s aan te moedigen samen met andere bedrijven een innovatieproject te realiseren, heeft de provincie Limburg een subsidiereglement opgesteld. Hiermee kunnen samenwerkende bedrijven een subsidie aanvragen om innovatieve technieken, materialen, concepten, processen en diensten te onderzoeken, ontwikkelen of testen.
Wie komt in aanmerking?
Alle Limburgse kmo's kunnen aanspraak maken op de subsidie wanneer:
- ze optreden namens een consortium van minstens twee ondernemingen.
- het consortium een innovatief idee wil onderzoeken, ontwikkelen of testen om een vernieuwend product, proces, dienst of marktbenadering te ontwikkelen die een positieve impact heeft op de eigen bedrijfsvoering en op de Vlaamse markt.
De innovatieprojecten kunnen onderzoeksactiviteiten (o.a. dataverzameling, haalbaarheidsonderzoek, uitwerken van concepten, ...) omvatten maar moeten steeds een luik met conceptvalidatie en ontwikkeling (o.a. het testen en bijsturen van concepten, prototyping, pilots, demonstraties, ...) inhouden met het oog op de inkanteling ervan in de economische activiteiten van de deelnemende bedrijven.
Toekenning subsidie
Na indiening wordt de aanvraag inhoudelijk getoetst en voorgelegd aan een provinciale beoordelingscommissie die de deputatie vervolgens adviseert over het toekennen van de subsidie.
Het subsidiebedrag bedraagt maximum 50 % van de kosten die werkelijk gemaakt zijn voor het innovatieproject met een maximum van 50.000,00 euro per aanvraag. De btw is niet subsidiabel.
Subsidie aanvragen?
Een subsidieaanvraag kan elektronisch, of per post worden ingediend of afgegeven worden tegen ontvangstbewijs en dit uiterlijk 30 april en 30 oktober van het lopende budgetjaar.
Download het aanvraagformulier.
Lees het volledige subsidiereglement.
Om jullie subsieaanvraag in de startblokken te zetten, vragen we een ondertekende samenwerkingsovereenkomst, de-minimisverklaring en ingevulde projectfiche te bezorgen.
Voorbeelden
Dankzij de innovatiepremie konden al heel wat Limburgse bedrijven innovatieve samenwerkingen aangaan. Een overzicht van de projecten vind je op de pagina met Goedgekeurde projecten.
Soms wordt het grootser aangepakt en doen bedrijven beroep op een projectpartner die niet in onze provincie ligt. Via het grensoverschrijdende Interreg project CrossRoads bijvoorbeeld werden al tientallen concrete innovaties gerealiseerd door samenwerkende bedrijven uit Vlaanderen en Nederland.
Voorbeelden zijn een geprinte metalen brillen op maat, afbreekbare plastics, warmteafvoer bij wielrenners, biomassa vergassen, mineralen winnen uit mest en het meten van medische straling.