De Vlaamse Regering stippelde een grindbeleid uit voor het Limburgse Maasland. Dit grindbeleid werd vertaald in het "decreet van 14 juli 1993 tot oprichting van het Grindfonds en tot regeling van de grindwinning", kortweg genaamd Grinddecreet.
Het Grinddecreet richtte een Grindfonds op en binnen dit Grindfonds werd het Grindcomité opgericht met daarbinnen drie subcomités: het Herstructureringscomité, het Sociaal comité en het Onderzoekscomité. De binnen het Grindfonds gegenereerde middelen worden gebruikt voor de werking van deze vier comités die elk hun eigen doelstellingen, zoals vastgelegd in het Grinddecreet, nastreven:
- het overkoepelend Grindcomité coördineert en ziet toe op de afbouw van de nog mogelijke grindontginning
- het Herstructureringscomité staat in voor de herinrichting van ontgonnen grindgebieden
- het Sociaal comité staat borg voor de sociale begeleiding van de werknemers die hun baan verliezen door het grinddecreet
- het Onderzoekscomité gaat op zoek naar grindvervangende granulaten en ondersteunt de commercialisering.
Elk comité bezit rechtspersoonlijkheid.
De organisatie van het Grindcomité en zijn drie subcomités wordt geregeld binnen het Grinddecreet. Met het oog op een efficiënte logistieke ondersteuning van deze comités werd in 2002 de Grindcel opgericht. Deze Grindcel staat in voor de logistieke ondersteuning van de respectievelijke comités, maar de beleidsmatige aansturing van deze comités gebeurt vanuit de respectievelijke comités.
Bij decreet van 3 april 2009 werd de projectgrindwinning toegevoegd in het Grinddecreet. De opvolging van de projectgrindwinning gebeurt door het Projectgrindwinningscomité. De projectgrindwinning en het bijbehorende Projectgrindwinningscomité vormen een apart verhaal, los van het Grindcomité en zijn drie subcomités. Het is wel de bedoeling om in de toekomst de logistieke ondersteuning van het Projectgrindwinningscomité ook via de Grindcel te regelen.