Wij zijn Joep en Sofie, hebben twee kinderen van 5 en 6 jaar en wonen op het platteland. Wij zijn niet van Limburg afkomstig, maar het groene karakter van de provincie heeft ons aangetrokken.
Hoewel we het geen van beiden met de paplepel hebben meegekregen, moeten we toch wel een aangeboren liefde voor de natuur hebben gehad. Ikzelf herinner me het schrijven van een opstel in het 2de leerjaar met als titel "mijn droomhuis". Ik wijdde welgeteld één zin aan het huis. De rest van het blad werd gevuld met de uitgebreide beschrijving van een wilde tuin vol bloemen en vlinders, een moestuin, een vijver, een boomgaard, schapen, kippen, … Eigenlijk bijna het huis waar ik nu woon (lacht).
De liefde en zorg voor de natuur hebben we beetje bij beetje in de praktijk omgezet. We hebben eerst een tijdje in Antwerpen gewoond, maar voelden al snel aan dat de grootstad niet ons biotoop was. Wij hebben dagelijks de zuurstof, rust en ruimte van de natuur nodig om ons goed te voelen, ook al betekende dit in eerste instantie "meer auto". Maar dat minpuntje pakken we dan ook aan. Zo hebben we onlangs een elektrische fiets gekocht waarmee we dagelijks ongeveer 48 km woon-werkverkeer afleggen, iets waar we fier op zijn.
Maar onze eerste bekommernis was een duurzame woning. We zijn daarbij bewust op zoek gegaan naar een bestaande hoeve om te renoveren, geen nieuwbouw. Bij de verbouwing zijn we vrij ver gegaan om er iets duurzaam van te maken, zowel op vlak van energieverbruik (lage energie woning) als naar gebruik van ecologische materialen (leem, hout, natuurverf, …).
Elk jaar doen we mee aan de openhuizendagen van Bond Beter Leefmilieu. Dan stellen we onze woning open voor mensen die duurzaam willen verbouwen en vragen hebben.
Daarnaast hebben we een grote moestuin en een boomgaard met schapen en enkele bijenkorven. Die helpen ons om voor een deel zelfvoorzienend te zijn. Wat we tekort komen, kopen we aan via de voedselteams (oxfam, sociale economie). Wat we teveel hebben, ruilen we graag met familie, vrienden en collega’s tegen andere lekkernijen. Duurzaam leven heeft voor ons dus ook een uitgesproken sociale meerwaarde.
Voor ons geeft elke stap naar duurzamer leven voldoening en energie. Energie voor een volgend stapje, maar ook om andere mensen te inspireren of een duwtje in de rug te geven. Toch zien wij onszelf niet als roepers die weten hoe het zou moeten, of wat juist is en wat niet. Neen, we doen vooral waar we zelf van overtuigd zijn. Wie zich daardoor aangesproken voelt, is welkom en helpen we graag verder. Dus, misschien tot binnenkort?