De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
platteland.limburg.be
  • Start
  • Nieuws
  • Limburgse praktijkcentra in hogere versnelling voor duurzaam bodem- en waterbeheer
Sfeerbeeld platteland

Limburgse praktijkcentra in hogere versnelling voor duurzaam bodem- en waterbeheer

dinsdag, 27 juni 2017

Het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) uit Sint-Truiden start een project om stikstofuitspoeling naar grond- en oppervlaktewater te verminderen. Het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) in Bocholt bindt de strijd aan met knolcyperus. En de gemeente Neerpelt zet landbouwbedrijven in de kijker door de bestaande landbouwfietsroute op te waarderen. Dit alles wordt mogelijk dankzij drie projecten die vorige week zijn goedgekeurd in kader van het Europees plattelandsprogramma Leader Kempen en Maasland. Samen zijn ze goed voor een investering van bijna 250.000 euro. “Naast de financiële ondersteuning van 165.000 euro vanuit Europa en Vlaanderen, legt de provincie Limburg 55.000 euro extra op tafel. Met deze investering willen we de landbouwers ondersteunen in hun uitdagingen,” aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland.

Stikstofuitspoeling

Het project van pcfruit wil de lokale landbouwers wegwijs maken in specifieke bemestingstechnieken en in de buffering van drainagewater om stikstofuitspoeling naar grond- en oppervlaktewater te verminderen.
Om de bemestingsnormen te helpen halen wordt ook een app – afgeleid van de EVA app (Eindelijk Vereenvoudigde Administratie) - uitgewerkt waarmee telers op elk moment de bemesting op perceel- en bedrijfsniveau kunnen monitoren.
Pcfruit zal voor dit project samenwerken met PVL uit Bocholt, PIBO-campus uit Tongeren en het Proefstation voor Groenteteelt uit St-Katelijne-Waver. “Door de samenwerking met andere praktijkcentra aan te gaan en de expertise uit andere deelsectoren in te winnen, kan met dit project de waterkwaliteit in de regio verbeterd worden”, aldus gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors.

Knolcyperus, een hardnekkig onkruid

Naast het partnerschap in het project rond stikstofuitspoeling is PVL ook promotor van het project om knolcyperus te bestrijden en verdere besmetting te vermijden. Dit zeer hardnekkig onkruid verspreidt zich heel gemakkelijk via de machines en stalmest.
Daarom worden niet alleen getroffen landbouwers, maar ook particulieren, lokale overheden en andere terreinbeheerders geïnformeerd en begeleid. PVL zal ook onderzoek doen naar nieuwe bestrijdings- en beheersingstechnieken.
“De open ruimten staan sterk onder druk. Daarom is het belangrijk dat er niet meer landbouwgronden door deze exoot onbruikbaar worden”, aldus gedeputeerde Inge Moors. “Het bundelen van de kennis zal de intensieve bestrijding van knolcyperus zeker ten goede komen.”

Landbouw ontdekken op de fiets

Met het derde project zet de gemeente Neerpelt in op landbouwbeleving en de ontdekking van de lokale landbouwbedrijvigheid met de fiets. Hiervoor
worden verschillende lussen uitgewerkt over verschillende afstanden en wordt de route opgesmukt met nieuwe educatieve technologie en belevingselementen zoals levensgrote puzzels, muziekinstrumenten, speelborden, filmpjes.
“De route brengt de fietser voorbij 18 stopplaatsen en toont zo wat er achter de deuren van de landbouwbedrijven gebeurt. Met deze investeringen willen we de bezoeker kennis laten maken met de hedendaagse landbouw en de kloof tussen landbouwer en burger verkleinen,” aldus gedeputeerde Moors.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Limburgse praktijkcentra in hogere versnelling voor duurzaam bodem- en waterbeheer