De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
platteland.limburg.be
  • Start
  • Nieuws
  • Forse investering van 1,3 miljoen euro in het Limburgse platteland

Forse investering van 1,3 miljoen euro in het Limburgse platteland

woensdag, 07 juni 2017

Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg investeren opnieuw in Limburgse platteland. Voor de projecten Fruit Plus, Bio-Scope Limburg, Ontmoeten in Den Dries, Het Dommelhuis, Volkstuinen aan de Wijkstraat en Kijk Op Sint-Truiden en Haspengouw wordt 909.000 euro op tafel gelegd.  “De nieuwe projecten zoeken naar oplossingen voor een aantal pijnpunten die wegen op de leefbaarheid van ons platteland. Elk project is een hefboom om de leefbaarheid op het platteland te versterken”, aldus gedeputeerde Inge Moors.

De nieuwe projecten werden goedgekeurd in het kader van het programma Platteland Plus en Omgevingskwaliteit.

Met Bio-Scope Limburg zal het Innovatiesteunpunt samen met Bioforum land- en tuinbouwers ondersteunen die zich willen verdiepen in de marktkansen van bio, de biologische teelt en de omschakeling naar biolandbouw. De Nationale Boomgaardenstichting Sociale Werkplaats (NBSW) zal met het project Fruit Plus in het hart van de fruitstreek een loods bouwen die dienst zal doen als een opleidings-, praktijk- en belevingscentrum waarbij traditionele methoden die gebruikt worden bij het produceren van fruit worden aangewend voor nieuwe toepassingen zoals het verwerken tot o.a. destillaten, fruitwijnen, appelsap of mengsappen van fruit
Met project Ontmoeten in Den Dries investeert het OCMW van Wellen in het uitbouwen van Den Dries als ontmoetingsplek voor maatschappelijk kwetsbaren die moeilijker kunnen participeren aan het leven. De stad Peer ontvangt dan weer plattelandsmiddelen voor Het Dommelhuis, een ontmoetingsruimte die moet zorgen voor een verbeterde samenwerking en een multiplicator-effect voor een geïntegreerd beheer van de open ruimte.
De stad Tongeren zal in Volkstuinen aan de Wijkstraat de bestaande volkstuintjes moderniseren en uitbreiden en het tracé van de Jeker hierin integreren zodat de site kan uitgroeien tot een belangrijke ontmoetingsplaats. Het project Kijk Op Sint-Truiden en Haspengouw van de stad Sint-Truiden zet extra in op landschapsbeleving door voor een nieuw uitkijkplatform, diverse panorama-borden en kijkers te zorgen.

392.000 euro voor Limburgse wijnbouw

Met de goedkeuring van de Vinificatieruimte en de Vinificator investeren de provincie Limburg en Vlaanderen bovendien in de verdere professionalisering en verbreding van de wijnbouw. “Beide plattelandsprojecten zijn samen goed voor een investering van 392.000 euro. Dit moet ervoor zorgen dat de wijnbouw zich verder als beloftevolle sector kan ontwikkelen”, aldus gedeputeerde Inge Moors.
In een eerste project zal Proefcentrum fruitteelt (pcfruit) een vinificatieruimte uitbouwen waar onderzoek kan plaatsvinden naar de verwerking van de druiven tot wijn. In het tweede plattelandsproject zet Studiekring Guvelingen samen met de PXL en de UHasselt in op de begeleiding van fruittelers die een gedeelte van hun landbouwgebied willen uitbouwen met wijnstokken en toeristisch willen ontsluiten.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Forse investering van 1,3 miljoen euro in het Limburgse platteland