PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2023 Smartsite Kinderen in 1.750 Limburgse kleuterklassen aan de slag met archeologie http://platteland.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Kinderen-in-1-750-Limburgse-kleuterklassen-aan-de-slag-met-archeologie.html vrijdag 13 mei 2022 10:44:12

Voor de jaarlijkse Archeologiedagen (www.archeologiedagen.be) ontwikkelde de afdeling Erfgoed een specifiek product voor kleuters. In het exclusieve boek "Emma en Otis vinden een muntje" van de bekende kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers maken de Limburgse kleuters op een leerrijke en uitdagende manier via verschillende opdrachten kennis met archeologie.

Emma en Otis vinden een muntje

De kinderboeken van Liesbet Slegers zijn niet meer weg te denken uit de boekhandel. Haar stijl herken je meteen: felle kleuren en donkere contourlijnen. Karel en Kaatje, werden intussen goede vriendjes van heel wat peuters en kleuters uit alle hoeken van de wereld. Haar prentboeken zijn al in meer dan tien talen beschikbaar. Voor het archeologieproject van de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg verzon ze twee nieuwe figuren: Emma en Otis. “Dankzij de input van historici en archeologen, ook van mensen die in een erfgoeddepot werken, groeide een nieuw verhaal dat ik speciaal en samen met de afdeling Erfgoed (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en Monumentenwacht Limburg) gemaakt heb. En dat vind ik net leuk: ik leer iets nieuws bij en ik leer ook nieuwe mensen kennen. Ook al is het mijn beroep, het blijft altijd een uitdaging om iets abstracts, zoals archeologie, uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis prima”, aldus auteur en illustratrice van het boek "Emma en Otis vinden een muntje", Liesbet Slegers.

In het boek zijn Emma en Otis samen met hun hondje Botje op wandel. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters mee op avontuur. Onderweg laat Liesbet Slegers hen op een speelse manier kennismaken met archeologie via acht opdrachten.

1.750 Limburgse kleuterklassen

Op een laagdrempelige manier laat de afdeling Erfgoed Limburgse kleuters kennis maken met een voor hen onbekend thema. Bewust werd gekozen voor een prentenboek met hoofdfiguren waar zij zich mee kunnen identificeren. De acht concrete opdrachten werden geïntegreerd in het boek zodat de leerkrachten zelf weinig dienen voor te bereiden en er direct mee aan de slag kunnen gaan.

En interesse is er. De afgelopen weken contacteerde de afdeling Erfgoed alle 423 Limburgse scholen met kleuterklassen. Elke Limburgse kleuterklas kreeg immers een exemplaar cadeau van het provinciebestuur. 1.750 boeken werden in de verschillende scholen geleverd, zodat vanaf de week van 16 mei 2022 en in aanloop van de Archeologiedagen hierrond gewerkt kan worden in Limburg. Om het verhaal en het thema archeologie ook tot in de huiskamer te brengen, kreeg elke Limburgse bibliotheek ook een aantal exemplaren toegezonden.

Lees hier het persbericht.

Emma en Otis zoeken verder tijdens de Archeologiedagen http://platteland.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Emma-en-Otis-zoeken-verder-tijdens-de-Archeologiedagen.html donderdag 23 maart 2023 9:23:00

Emma en Otis begonnen vorig jaar aan hun zoektocht met het prentenboek van kinderauteur Liesbet Slegers en een spannende zoektocht voor kinderen. Het succes vroeg om een vervolg. Alle Limburgse kleuterscholen en bibliotheken ontvingen de afgelopen weken twee gezelschapsspelen en een opdrachtenposter rond de figuurtjes.

Het gezelschap "De Wenkbrauwerij" ging ook de uitdaging aan en ontwikkelde rond de figuurtjes en het archeologisch thema de non-verbale voorstelling "Zoek". De voorstelling trekt vanaf eind mei 2023 tot november 2024 op aanvraag van school tot school. Om dit tegen democratische prijzen aan te bieden, neemt het provinciebestuur hierbij een deel van de uitkoopsom op zich. Hierdoor kan een school voor 200 euro de unieke voorstelling naar de school halen en wordt de voorstelling tot twee keer toe gespeeld.

Om het grote publiek ook kennis te laten maken met deze educatieve producten, organiseert de Afdeling Erfgoed op de Archeologiedagen ook Emma en Otis-dagen voor hen in de Waterburcht Pietersheim. Op zaterdag 27 en zondag 28 mei van 10 u. tot 18 u. kunnen families er gratis in première de gloednieuwe Emma & Otis-voorstelling "Zoek" beleven, samen op zoektocht gaan en een echte oude kroon knutselen. Op het einde wacht voor elke junior archeoloog - naast een echt Junior archeoloog diploma - ook een mooie beloning.

Als klap op de vuurpijl is op zondag 28 mei tussen 13 u. en 17 u. ook Liesbet Slegers zelf aanwezig voor extra workshops en vertelsessies van het boek.

Adres: Waterburcht Pietersheim, Waterstraat 52, 3620 Lanaken

Info: Emma en Otis zoeken verder op Uit in Vlaanderen

Voor leerkrachten kleuteronderwijs

In de klas kunnen leerkrachten samen met de kleuters op een laagdrempelige manier werken met de opdrachtenposter om:

 • het boek "Emma en Otis vinden een muntje" te lezen
 • de klas te versieren in het thema van archeologie
 • één of meerdere opdrachten uit het boek uit te voeren en archeologie toegankelijk te maken via onze twee "Emma en Otis-gezelschapsspelen"
 • de kleuters op het einde van een themaweek te belonen met een echt diploma "Junior archeoloog".

Neem met de klas deel aan de "Emma en Otis-dagen"

Tijdens de archeologieweek van 22 t.e.m. 28 mei 2023 worden zes "Emma en Otis-dagen" georganiseerd waarvan vier specifiek gericht op scholen en dit telkens op een andere locatie in Limburg.

Kleuters worden een halve dag ondergedompeld in de boeiende wereld van archeologie en kunnen deelnemen aan drie activiteiten:

 • de première van de gloednieuwe "Emma en Otis-voorstelling"
 • een leuke knutselactiviteit
 • een spannende zoektocht.

Deelname is gratis! Snel zijn is de boodschap, het aantal plaatsen is beperkt!

Waar en wanneer?

 • Maandag 22 mei 2023: Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt
 • Dinsdag 23 mei 2023: Provinciaal Domein Bokrijk in Genk (volzet!)
 • Donderdag 25 mei 2023: Site met ruïne van de Burcht van Brustem in Sint-Truiden
 • Vrijdag 26 mei 2023: Domein Pietersheim in Lanaken

Hoe?

Inschrijven via archeologiedagen@limburg.be of via 0485 52 71 49. Geef duidelijk aan of je kiest voor het programma in de voormiddag (9.30 – 11.30 u.) of namiddag (13 – 15 u.).

We bezorgen nadien de ingeschreven scholen de nodige praktische info.

Voor families met kinderen

Op zaterdag 27 en 28 mei 2023 worden tijdens de Archeologiedagen 2023 twee "Emma en Otis-dagen" georganiseerd voor families met kinderen in het Domein Pietersheim in Lanaken van 10 tot 18 u.

Adres: Neerharenweg 12, 3620 Lanaken

Info: Emma en Otis zoeken verder op Uit in Vlaanderen

Emma en Otis-voorstelling in de school

Lukt het niet om naar de Emma en Otis-dagen te komen? Geen probleem! Onze producten lenen zich om elk moment van het schooljaar te gebruiken. Daarnaast trekt de Emma en Otis-voorstelling vanaf eind mei 2023 tot november 2024 op aanvraag van school tot school! Het provinciebestuur neemt hierbij een deel van de uitkoopsom op zich.

Praktisch

Concreet haal je voor slechts 200,00 euro de unieke voorstelling naar je school. De voorstelling wordt voor dit bedrag tweemaal gespeeld. Provincie Limburg neemt het resterend deel van 595,00 euro op zich. Informeer rechtstreeks bij het gezelschap De Wenkbrauwerij naar beschikbare data: www.dewenkbrauwerij.be - info@dewenkbrauwerij.be -  tel. 0495 54 00 94.

Voor alle andere vragen of bijbestellingen van het kinderboek "Emma en Otis vinden een muntje" neem je contact op via archeologiedagen@limburg.be of het nummer 0485 52 71 49.

Persbericht

Lees hier het volledige persbericht.