De metamorfose van de stationsomgeving in de schaduw van de stroopfabriek in Borgloon is weldra een feit. Gisteren zijn de werken aan het Stationsplein gestart.
"Dat is meteen ook de aftrap van de uitvoering van de 'Fruitroute' door Haspengouw", vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. Deze buitengewone fietsroute is een ontwikkeling van het provinciebestuur en Visit Limburg, en verbindt het beste van de fruitstreek. Een uniek traject dat de gasten onderdompelt in de rijkdom van het Haspengouwse terroir.
De transformatie van de stationsomgeving is hét toonaangevende pilootproject in de realisatie van de "Fruitroute" doorheen het terroir van Haspengouw. Het is één van de betekenisvolle fietsbelevingen van het "Cycling Synergy"-programma, het investeringsprogramma voor innovatieve en ambitieuze fietsprojecten van Visit Limburg.
De "Fruitroute" verbindt Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren via het voormalige Fruitspoor, dat in 1878 werd aangelegd om fruit en suikerbieten te vervoeren.
Onderdeel van grootste toeristische hefboomproject Gedeputeerde Igor Philtjens: "De ontwikkeling van de 'Fruitroute' is ons grootste toeristische hefboomproject voor de komende jaren. De tijdelijke maatschappij Aertssen-Keulen staat in voor de uitvoering van de werken aan de stationsomgeving die ongeveer een jaar zullen duren. Vanaf het voorjaar van 2024 wordt de stationsomgeving aan de Stroopfabriek zowel een inspirerende omgeving als een uitvalsbasis voor gasten die Haspengouw met de fiets of te voet willen verkennen, als een aangename ontmoetingsplaats voor de inwoners van Borgloon en Haspengouw."
Centrale ligging
De totale kostprijs van de transformatie van de stationsomgeving bedraagt 7,9 miljoen euro en wordt gefinancierd door de provincie Limburg, stad Borgloon, Fluvius en AWV. De keuze om de stationsomgeving van Borgloon te ontwikkelen is ingegeven door de centrale ligging van Borgloon in het Haspengouwse landschap, de erfgoedwaarde van de site, de aanwezigheid van het fruitbelevingscentrum, en van services zoals het bezoekersonthaal, fietsverhuur, … Het doel is om deze bijzondere plek uit het verleden van Borgloon een dynamische en betekenisvolle rol voor de toekomst te geven.
Het ontwerp voor de site werd opgemaakt door het Limburgse Consortium Fruitspoor Limburg met als ontwerpcombinatie architectenbureau A2O en Bureau landschap.
Het omvat de inrichting en organisatie van de voormalige stationsomgeving tot bezoekerssite, als fietsverbinding op het voormalige fruitspoor, en als uitvalsbasis voor de wandelaars en fietsers. Want de ‘Fruitroute’ loopt letterlijk dwars door de stationsomgeving.
"Fruitroute" als onderdeel van Limburg, fietsparadijs
"Het provinciebestuur en Visit Limburg ontwikkelen hefboomprojecten om Limburg als een boeiende bestemming in de markt te zetten voor mensen die willen genieten van hartelijke ontmoetingen in betekenisvolle landschappen. Zo is Limburg het fietsparadijs bij uitstek. Jaarlijks bezoeken 4 miljoen fietstoeristen het Limburgse fietsroutenetwerk. Om die koploperspositie te behouden investeert de provincie Limburg en Visit Limburg binnen het 'Cycling Synergy'-programma sterk in de ontwikkeling van zintuigprikkelende fietsbelevingen en toproutes, zoals nu ook de 'Fruitroute' doorheen het terroir van Haspengouw. Gelijktijdig zet Visit Limburg met het Europese EFRO-project 'Culinair Ondernemerschap Haspengouw' Haspengouw op de kaart als culinaire regio en waardevolle toeristische trekpleister het hele jaar door," besluit gedeputeerde Igor Philtjens.