De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
platteland.limburg.be
  • Start
  • Nieuws
  • Provincie Limburg neemt initiatief voor leefbare dorpskernen
Gedeputeerde Inge Moors en Erik Gerits samen met sprekers

Provincie Limburg neemt initiatief voor leefbare dorpskernen

maandag, 13 februari 2017

Plattelandsdorpen zijn al enkele decennia in transitie. Maatschappelijke en economische verschuivingen zorgen ervoor dat het aanbod aan lokale voorzieningen in kleinere dorpskernen sterk slinkt. “Vele plattelandskernen dreigen hierdoor slaapdorpen te worden, waardoor inwoners de binding met het platteland verliezen”, stelt gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors.

“De situatie neemt drastische proporties aan”, vult gedeputeerde van Economie Erik Gerits aan. “In 27 plattelandsdorpen is er geen buurtwinkel, bakker, slager of andere dagelijkse voorziening meer. Dezelfde evolutie kan worden vastgesteld in de deelgemeenten van de grotere gemeenten en van de stedelijke gebieden. Anno 2017 moeten maar liefst 82 Limburgse deelgemeenten het stellen zonder bakker. In 123 Limburgse deelgemeenten vind je geen slager meer, in 52 deelgemeenten vloeit er geen bier meer uit de tapkraan en in 105 deelgemeenten tot slot kunnen geen financiële verrichtingen meer gebeuren in een bank.”

Gecoördineerde benadering van de problematiek

“In ons provinciaal programma voor plattelandsontwikkeling focussen we daarom op het versterken van de socio-economische leefbaarheid van het platteland”, stelt gedeputeerde Inge Moors. Het programma stelt meer dan 1,2 miljoen euro aan Europese, Vlaamse en provinciale subsidies ter beschikking van projecten die het welzijn op het platteland verhogen en de leefbaarheid in dorpen vergroten. “Maar we zullen de leefbaarheid ook vanuit andere invalshoeken zoals economie en mobiliteit moeten benaderen”, stelt gedeputeerde van Economie Erik Gerits.

Ondersteuning gemeenten

Hoewel het draaiboek voor vele gemeenten een algemene leidraad zal zijn, is maatwerk essentieel om de lokale problematiek aan te pakken. Hiervoor hebben de dienst Platteland en de dienst Economie de handen in elkaar geslagen en het project ‘Basisvoorzieningen op het platteland gecoacht’ uitgewerkt. “Daarin zal een expert plattelandsgemeenten coachen bij het uittekenen van een actieplan voor de detailhandel, diensten en andere voorzieningen. Vervolgens zal de coach de gemeenten helpen de maatregelen te implementeren”, verduidelijkt gedeputeerde van Platteland Inge Moors.
Bij wijze van proef zal het project eerst in drie plattelandsgemeenten worden uitgevoerd. In 2018 wordt het project dan verder uitgerold naar andere plattelandsgemeenten.

Lokale voorzieningen op een innovatieve manier

Om stil te staan bij de problematiek en de aanpak ervan heeft de provincie Limburg vorige week voor meer dan 110 plattelandsactoren en vertegenwoordigers van lokale besturen een studienamiddag georganiseerd.
Hier hebben twee experten nog eens duidelijk de algemene problematiek, de ontwikkeling en het belang van zelfredzaamheid in dorpen gesteld.

In het praktisch luik zijn twee voorbeelden van buurtinitiatieven en projecten die door co-creatie tot stand kwamen aangebracht en is het DORV-concept uit de doeken gedaan. Het concept is een multifunctionele één-halte-winkel waar bewoners dagverse producten van de lokale landbouwer kunnen kopen, maar ook reispakketten vinden of advertenties kunnen plaatsen in de lokale krant.

“De studiedag zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe initiatieven die de plattelandsdorpen leefbaar houden, die we uiteraard graag willen ondersteunen”, aldus gedeputeerden Moors en Gerits.

Lees het volledige persbericht. Bekijk de presentaties van Willem De Laat, Frank Thissen, Tom Maertens en Heinz Frey.

Deze studiedag kadert in de LEADER-werking van de provincie Limburg en kwam tot stand met steun uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse Overheid en de provincie Limburg.

 

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Provincie Limburg neemt initiatief voor leefbare dorpskernen