De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
platteland.limburg.be
  • Start
  • Nieuws
  • Nieuwe impulsen voor het platteland in de Kempen en het Maasland

Nieuwe impulsen voor het platteland in de Kempen en het Maasland

donderdag, 21 juni 2018

Deze week heeft de Plaatselijke Groep het licht op groen gezet voor de uitvoering van vijf projecten die inspelen op de lokale behoeften van het Noord-Limburgse platteland. “De Provincie Limburg, Vlaanderen en Europa leggen bijna 500.000 euro op tafel voor een vrijwilligersnetwerk, de multifunctionele invulling van de kerk in Reppel, duurzaam waterbeheer en twee educatieve projecten. Samen zijn ze goed voor totale een investering van meer dan 1 miljoen euro in het kader van het Europees plattelandsprogramma LEADER”, aldus gedeputeerde van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en voorzitter van de Plaatselijke Groep Kempen en Maasland Inge Moors.

De stad Hamont-Achel zal met het project De Hof’kens een vrijwilligersnetwerk opzetten om de buurtbewoners - de senioren en andersvaliden in het bijzonder - actief te betrekken bij de nog aan te leggen tuin in de nabije omgeving van dienstencentrum De Kring, service flats De Kempens, woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans, de appartementen van De Wiek en assistentiewoningen Oase.

De Kerkfabriek Sint-Willibrordus en de gemeente Bocholt zullen de kerk van Reppel openstellen voor nieuwe maatschappelijke functies. Tegen 2021 moet de kerk ook dienst doen als multifunctioneel gemeenschapshuis. Hiervoor zal het niet-geklasseerde gedeelte van de Sint-Willibrorduskerk worden verbouwd tot 2 polyvalente ruimten, 2 vergaderzalen, een keuken, een bergruimte en uitgerust worden met sanitaire voorzieningen.

In een derde project zet Agrobeheerscentrum ECO² zijn ruime ervaring op het vlak van waterbeheer in. In het project Van landbouw tot waterbouw – een gebiedsgericht verhaal worden voor een viertal specifieke zones in Peer, Neerpelt, Hamont-Achel en Bocholt maatregelen genomen om de wateroverlast en droogte aan te pakken. Daarnaast worden beleidsaanbevelingen en een handleiding waterbeheer met geschikte maatregelen voor verschillende terreinen uitgewerkt.

Bos+ Vlaanderen werkt in het project Van duin tot boer. Een educatief pakket over ecosysteemdiensten van en voor natuur en landschap een lessenpakket uit voor lagere scholen binnen de Duinengordel waarbij ecosysteemdiensten en de verbondenheid van landbouw, natuur en landschap centraal staan.  Het pakket wordt aangevuld met bezoeken aan landbouwbedrijven, natuurbeheer-activiteiten, landschapsbeleving en activiteiten in de klas zelf.

De stad Peer tot slot zal met het project Dommel(t)huis de multifunctionele ontmoetingsplaats en het bezoekerscentrum Dommelhuis ook een educatieve rol toekennen. Er wordt geïnvesteerd in een binnenopstelling en een interactieve belevingsroute waar men kennis maakt met onder meer een weerstation, de samenstelling van de bodem en een bezoek brengt aan een  waterzuiveringsstation en landbouwbedrijf.

Een overzicht van de projecten die eerder zijn goedgekeurd vind je op de pagina Projectrealisaties.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Nieuwe impulsen voor het platteland in de Kempen en het Maasland