De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strict noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te avigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker toegesneden reclame en andere informatie te tonen.
Meer weten...

Openluchtmuseum Bokrijk brengt leven in de brouwerij met nieuwe expo BKRK bier

zondag, 28 april 2019

Met het project BKRK, "bokrijk brandmerkt", zet het Openluchtmuseum Bokrijk heden, verleden én toekomst van vakmanschap op een verrassende manier in de in de kijker. Na BKRK Brood en BKRK Textiel is nu het bierbrouwen aan de beurt.

“Met de nieuwe expo BKRK Bier zetten we nog sterker in op het bewaren én het hedendaags ontsluiten van het erfgoed rond artisanaal en historisch bierbrouwen. Dit vakmanschap kent een rijke traditie en is tegelijkertijd volop in evolutie,” zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde. “In museumbrouwerij het Paenhuys geven we de bezoekers een onderdompeling in het historisch brouwproces. Zes keer per jaar wordt er hier op historische wijze bier gebrouwen. Het resultaat kan je elke dag proeven.”

Voor dit vakmanschap ging Bokrijk een samenwerking aan met bierautoriteit Frank Boon. Hij zette mee zijn schouders onder het nieuwe bier van Bokrijk, Wildeman, dat bij brouwerij Boon in Lembeek gebrouwen wordt.

"Dit donker bier op basis van historische smaakbepalende tradities kan je enkel in Bokrijk verkrijgen”, aldus nog Igor Philtjens.

Expo BKRK Bier

De expo BKRK Bier is te bezoeken in het voormalige 17de-eeuwse brouwhuis "het Paenhuys" uit Diepenbeek, dat in 1954 naar het Openluchtmuseum werd overgebracht. De expo brengt het historisch en eigentijds bierverhaal in één geheel. Brouwer Frank Boon werkte als vakcurator mee aan dit project omwille van zijn uitgebreide kennis over de Belgische brouw- en biercultuur. Bovendien kan Bokrijk al jarenlang rekenen op zijn expertise op het vlak van brouwen in open ketels. Vakmanschap staat centraal in de nieuwe expo met bijzondere aandacht voor het brouwproces. Zo worden de verschillende stappen visueel in kaart gebracht.

De historische brouwinstallatie in het Paenhuys, afkomstig van brouwerij Tomsin uit Hoegaarden, onderging een restauratie en werd uitgebreid met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie. Zo kan Bokrijk zes keer per jaar effectief brouwen én laten proeven hoe bier in de 19de eeuw vermoedelijk smaakte. Je ziet hier een selectie voorwerpen met betrekking tot bierconsumptie uit de eigen historische collectie, zoals bierkruiken, glazen en flessen. Via luisterhoorns komen bezoekers meer te weten over de vaak vergeten verhalen van de brouwgeschiedenis dankzij persoonlijke getuigenissen van bierexperts. Je pikt ook tal van weetjes mee: zo was bierbrouwen oorspronkelijk vrouwenwerk dat eeuwenlang gewoon thuis gebeurde, in een ketel op het haardvuur.

Blikvanger is de grote toog die tot buiten het gebouw verder loopt. Beeldend kunstenaar Fred Eerdekens creëerde een kunstwerk in het buitengedeelte van de toog, dat bestaat uit een uitgekiende verzameling staafjes die het licht vangen. De staafjes vormen samen het woord WORT, als verwijzing naar het brouwproces, het belangrijke werkwoord "worden" en de Duitse vertaling van "woord".

6 brouwmomenten

Op de zes brouwmomenten krijgen bezoekers de unieke kans om de Bokrijkse brouwmeesters aan het werk te zien tijdens een indrukwekkende reconstructie van het historisch brouwproces, telkens op basis van een andere receptuur. Deze experimentele brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg niet verkocht. Op deze zondagen kan je het hele brouwproces live meemaken en proeven: (7 en 28 april), 2 juni, 25 augustus, 15 september en 20 oktober.

Wildemanbier

Dit project vormde voor Bokrijk de aanleiding om een eigen bier te creëren: Wildeman, bedacht en gebrouwen door brouwerij Boon in opdracht van Bokrijk. Het is een oud-Maaslands bier, traditioneel gebrouwen met een gedeelte donkere mout en speltmout. Het bier krijgt zijn fijne, wijnachtige aroma door toevoeging van een drie jaar oude, op eiken vaten gerijpte Lambiek (8 %), zoals dit voor de oude bewaarbieren gebruikelijk was.

Wildeman is te koop bij de horecazaken in en rond het Openluchtmuseum, in de museumshops van Bokrijk en via bokrijkshop.be (33 cl - 9 % Alc Vol.).

De naam van het bier verwijst naar de populaire laatmiddeleeuwse legende over ridder Valentijn en wildeman Ourson. De naamkeuze is een knipoog naar het Bruegeljaar 2019 en de expo "De wereld van Bruegel" die dit jaar in het Openluchtmuseum Bokrijk loopt.

Praktisch

De expo BKRK Bier is te bezoeken in museumbrouwerij het Paenhuys (museumdeel Haspengouw) tijdens de openingsuren van het Openluchtmuseum, van dinsdag tot en met zondag, van 10 u. tot 18u. Gesloten op maandag, behalve maandagen op een feestdag en in juli en augustus. Het museum is geopend tot en met 20 oktober 2019.

Meer info: www.bokrijk.be


Samenwerking met partners

BKRK Bier is gerealiseerd in samenwerking met verschillende partners. Zo droegen onder meer de Bokrijkse brouwmeesters, Brouwerij Boon, historisch projectbureau Geheugen Collectief en het Centrum Agrarische Geschiedenis actief bij aan het determineren en presenteren van het historisch bierbrouwen in Bokrijk.

VAKlab, het kennis- en expertisecentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in Bokrijk, organiseert dit najaar een "Tips van de meester" rond microbrouwen in samenwerking met drie Limburgse brouwerijen: een verdiepende cursus voor microbrouwers om hun producten beter op de markt te brengen. Meer info via www.vaklab.be.

Bierbrouwen in Bokrijk

Bierbrouwen maakt sinds jaar en dag deel uit van het dagelijkse leven op het platteland in Vlaanderen. Daarom besteedt Bokrijk al geruime tijd aandacht aan het vrijwaren van de tradities en gebruiken ervan. In 2016 gaf UNESCO de biercultuur in België een plaats op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE) van de Mensheid. Vanuit haar rol als erkend expertisecentrum voor ICE ondersteunde ook Bokrijk dit dossier om de borging van de biercultuur te bevorderen. Met deze nieuwe expo gaat Bokrijk hierin nog een stap verder.