Hoe kun je een airco vervangen door een energiezuinigere oplossing?

Als je huis of sommige kamers te warm worden in de zomer hoef je niet meteen naar een "mobiel" of monoblock aircotoestel te grijpen. Deze systemen zijn echte energievreters en er bestaan afdoende alternatieven. Leg in eerste instantie de focus op het actief voorkomen van de opwarming van je huis.

Hoe een monoblock aircotoestel rationeel gebruiken?

Heb je al een aircotoestel, gebruik het dan alleen als het echt nodig is en let op volgende punten.

Wat leveren deze tips op?

De meeste gezinnen bezitten airco’s van het type mono-blocksysteem. Een mono-blocksysteem dat je alleen gebruikt tijdens de zomermaanden, verbruikt ongeveer evenveel elektriciteit als het volledige verbruik aan verlichting per gezin en per jaar. Door je airco niet meer te gebruiken, bespaar je dus het jaarlijks elektriciteitsverbruik voor verlichting.

Waar moet je op letten bij de aankoop?


Achtergrondinformatie

De hoge milieubelasting van airco’s heeft te maken met het feit dat ze veel elektriciteit nodig hebben om de lucht in huis af te koelen. Daarnaast zitten er ook koelmiddelen in airco’s, die vaak HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) bevatten. Als die vrijkomen, dragen ze sterk bij aan het broeikaseffect.

Welke types van airco zijn er?

Enerzijds de "mono(block) units", die de warme lucht via een slang afvoeren.

Denk eraan dat je voor de installatie ervan zowel een stopcontact nodig hebt als afvoer voor de niet al te lange slang (en dit liever niet door een venster open te zetten).

Het is vaak beter om voor de slang een gat te maken in een deur of muur en kieren af te dichten met vulmateriaal.

Anderzijds zijn er de "split units", die een binnen- en buitengedeelte hebben.

Voor warmte afvoer via het buitengedeelte dient er een gat in de gevel gemaakt te worden.

De mono unit is goedkoper, maar de split units zijn zuiniger en presteren beter.

Het energielabel helpt om airconditioners te vergelijken op energiegebruik. Omdat voor splitsystemen en monoblock-systemen een andere methode wordt gebruikt om de energieklasse te bepalen, kun je de energielabels van split- en monoblock-systemen niet met elkaar vergelijken.

Zo is een monoblock-systeem met energielabel A even energiezuinig als een splitsysteem met energielabel
D.
Split-systemen met energielabel A+ zijn het zuinigst.

Bovendien is het energielabel voor airco’s onlangs herzien. In de winkel kun je daarom zowel oude als nieuwe versies aantreffen.

De systematiek achter het oude en het nieuwe label is helemaal anders; je kunt de energieklasse of de gegevens over het energieverbruik van een oud en een nieuw label dus niet met elkaar vergelijken.